Wybierz odpowiednią płytę indukcyjną
Technologia,  Wnętrze

Wybierz odpowiednią płytę indukcyjną

Wybierz odpowiednią płytę indukcyjną – płyty indukcyjne są imponujące. Jeśli szukasz płyty kuchennej z superszybkim ogrzewaniem i natychmiastową reakcją na zmiany ustawień temperatury, a jednocześnie zachowujesz chłód w dotyku, gotowanie indukcyjne jest dla Ciebie. Płyty indukcyjne są chwalone za doskonałą wydajność gotowania i eleganckie wzornictwo, ale decyzja, czy płyta indukcyjna jest dla Ciebie odpowiednia, naprawdę sprowadza się do twoich priorytetów i budżetu.

Indukcyjne płyty kuchenne działają poprzez wytwarzanie pola elektromagnetycznego, które wytwarza energię wokół ich szklanej powierzchni. Zasadniczo zmienia to naczynie kuchenne w element grzejny. Wytworzona energia ogrzewa podstawę naczynia kuchennego, która jest prawidłowo ustawiona na płycie kuchennej. Podczas gotowania indukcyjnego sprzęt pozostaje chłodny w dotyku. Magnetyzm między kuchenką a naczyniem kuchennym oznacza, że jedzenie jest bardzo szybko przyrządzane przez ciepło naczynia, a nie z samej płyty.

Zalety płyt indukcyjnych

Wybierz odpowiednią płytę indukcyjnąIndukcyjne płyty grzejne nagrzewają się wyjątkowo szybko, przenosząc energię do naczyń szybciej niż jakakolwiek inna metoda gotowania. Gdy zmieniasz temperaturę, zmiana ta wychwytywana jest niemal natychmiast (jak w przypadku gazu), a nie stopniowo (jak w przypadku promiennikowego elementu ceramicznego).

Ponieważ sam element nie nagrzewa się, można go bezpiecznie dotykać, chyba że masz na nim gorącą patelnię. Większość ma automatyczne przełączniki, które wykrywają, gdy element nie ma nic, co oznacza, że mniej energii marnuje się, pozostawiając je włączone, a ich płaska powierzchnia sprawia, że płyty indukcyjne są bardzo łatwe do czyszczenia. Ponadto, ponieważ sama powierzchnia płyty grzejnej nie nagrzewa się, wycieki na powierzchnię rzadziej przypalają się, co zapewnia dodatkowe bezpieczeństwo.

Wady

Musisz upewnić się, że twoje naczynia kuchenne nadają się do gotowania indukcyjnego, co może wymagać wymiany garnków i patelni, jeśli nie są odpowiednio dostosowane do tej technologii. Podczas gotowania z indukcją możesz zauważyć hałas, który będzie również wymagał więcej pracy, jeśli chodzi o instalację i umieszczenie płyty w odpowiednim miejscu w kuchni.

Jakiej wielkości płyty potrzebujemy?

Niezależnie od tego, czy remontujesz kuchnię, czy po prostu zastępujesz istniejącą płytę kuchenną, musisz pomyśleć o tym, jaki rozmiar potrzebujesz i ile stref gotowania możesz użyć jednocześnie.

60 cm – wygodnie pomieści trzy strefy.

Umieszczenie czterech stref na 60 cm płycie kuchennej może sprawić, że przestrzeń do gotowania będzie dość ciasna, szczególnie w odniesieniu do dostępu do elementów sterujących. Jeśli korzystasz z wielu stref naraz, gotowanie może zacząć zakłócać sterowanie, co powoduje, że są tłuste, co z kolei może powodować brak reakcji na dotyk. Chyba że regularnie korzystasz z czterech stref naraz, uważamy, że trzy strefy na 60 cm płycie kuchennej są wszystkim, czego potrzebujesz.

70-75 cm – wygodnie mieści cztery strefy.

90 cm – wygodnie mieści pięć stref.

Jeśli potrzebujesz tylko jednej strefy na garnek lub niewielką patelnię i szukasz czegoś bardzo kompaktowego i przenośnego, możesz rozważyć przenośną płytę indukcyjną. Nie przetestowaliśmy jednak żadnych opcji przenośnych. Być może szukasz wolnostojącego piekarnika i płyty kuchennej. Możesz znaleźć opcje z płytami indukcyjnymi, aby wypełnić swoje zapotrzebowanie.

Na jakie funkcje zwracać uwagę podczas wyboru?

Czujnik bezpieczeństwa

Monitoruje temperaturę dna naczynia, jeśli pusta patelnia pozostanie w strefie gotowania, system wyłączy nagrzewanie. Reguluje moc wyjściową, aby uniknąć uszkodzenia naczynia lub płyty kuchennej.

Automatyczne wyłączanie

Spowoduje to automatyczne wyłączenie lub wyłączenie elementu w przypadku przegrzania, lub po zdjęciu patelni. Większość modeli ma jakąś formę tej funkcji.

Wyłącznik bezpieczeństwa

Wszystkie płyty indukcyjne mają tę funkcję bezpieczeństwa. Jeśli strefa grzejna zostanie włączona na dłuższy czas bez zmiany temperatury, wyłączy się automatycznie. Czas wymagany do uruchomienia wyłącznika bezpieczeństwa zależy od ustawienia temperatury płyty grzejnej. Im niższe ustawienie, tym dłużej pole grzejne pozostanie włączone. Na przykład przy bardzo niskich ustawieniach mocy niektóre płyty kuchenne pozostaną włączone do dziesięciu godzin, a płyty kuchenne o najwyższym ustawieniu zostaną automatycznie wyłączone po upływie jednej do półtorej godziny. Jeśli ważne jest dla Ciebie ciągłe gotowanie, wybierz płytę grzewczą z dłuższymi okresami bezpieczeństwa.

Automatyczne nagrzewanie

Automatyczne podgrzewanie pozwala strefie grzewczej podgrzać się do wyższego poziomu, a następnie automatycznie obniża się do ustawionej wysokości temperatury po upływie określonego czasu. Jest to przydatne, gdy na przykład gotujesz ryż metodą absorpcji, gdy chcesz doprowadzić go do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu.

Strefy gotowania

Duże pola grzejne powinny mieć średnicę większą niż 21 cm, aby uzyskać lepszą wydajność przy użyciu większych naczyń. Zdefiniowane strefy gotowania mają wyraźniejsze wskazówki dotyczące wielkości naczyń kuchennych odpowiednich dla tej strefy. Wybierz indukcyjną płytę kuchenną z bardzo dużą, elastyczną i małą strefą gotowania, ponieważ są one lepiej dopasowane do różnych rozmiarów naczyń.